VšĮ Alytaus turizmo informacijos centras

Spektaklis "Geismų tramvajus"

Spektakliai

„Mano tikslas, kad žiūrovas iš spektaklio išeitų tylėdamas ir pagalvotų, kaip elgėsi su jį supančiais žmonėmis. Ar galėjo būti geresnis, dėmesingesnis? Ar prisiėmė atsakomybę? Ar galėjo ištiesti ranką, bet to nepadarė?..

Nebijokite ištiesti rankos, nestumkite į prarają… “
Režisierius Suren Shahverdyan
********
Tai spektaklis apie griūvantį šiandienos pasaulį. Pjesė, parašyta 1947 m., pripažinta vienu geriausių pasaulinės dramaturgijos kūrinių, įvertinta Pulicerio premija, išlieka itin aktuali. Dvasinio egzistavimo ir vertybių perkainojimas šiandien suskamba naujai.

Meilė pinigams, dėmesys patogiam gyvenimui užgožia nykstančius žmogiškuosius santykius. Žmonės nustoja būti žmonėmis. Pasaulis tampa laukinis.
Spektaklio herojė Blanša – prancūzų aristokratų, prieš kelis šimtus metų įsikūrusių Jungtinėse Amerikos Valstijose, palikuonė, išsilavinusi ir rafinuota, priklausanti kitam socialiniam sluoksniui, atvyksta pas seserį  į Naująjį Orleaną, rajoną, kur gyvena naujos kartos imigrantai. Būdama jautrios ir trapios prigimties, ji niekaip negali susitaikyti su ją supančiu pasauliu. „Mano gyvenimas priklauso nuo pirmo sutiktojo gerumo“, – sako ji. Ar toks yra Stenlis, simbolizuojantis šiandienos brutalią jėgą demonstruojantį pasaulį?

Spektaklyje gvildenama žmogaus vienišumo tema ir pastangos griebtis bet ko, kas padėtų išvengti neišvengiamos būties, kas leistų suvokti, kad absoliučios laimės nėra, kad kiekvienas esame vienišas šiam atšiauriame pasaulyje.
Tai ekspresyvus spektaklis, emocionaliai veikiantis žiūrovą, esantį scenoje kartu su herojais. Visi jie bendrininkai to, kas vyksta spektaklyje.

DĖMESIO: spektaklyje rūkoma, naudojami dūmai.