Atidarymas rugsėjo 9 d., 17 val., Alytaus kraštotyros muziejuje.
Ar kada susimąstėte, kiek istorijų gali slėpti sena suvožiama keptuvė? Rugsėjį kviečiame į unikalią parodą, kurioje į mums įprastus virtuvės rakandus pažvelgsime visiškai naujai! Parodoje bus pristatoma išskirtinė Vitos Zykutės kolekcija – ko gero didžiausia suvožiamų keptuvių kolekcija Lietuvoje ir, tikėtina, visoje Europoje! Beveik prieš dešimtmetį Vita ją pradėjo rinkti nuo tradicinių grybukų iri riešutėlių kepimo formų, o laikui bėgant jos pomėgis peraugo į tikrą kolekcinę aistrą, įkvėpusią surinkti rekordo siekiančią, kelis šimtus skirtingų vienetų jungiančią kolekciją iš viso pasaulio!
Parodoje išvysite:
- Įspūdingą suvožiamų keptuvių įvairovę stebinančią dydžiais, svoriais bei įmantriausiais raštais;
- Liturgines keptuves - menančias gilias šventines tradicijas ir reikalavusias išskirtinos meistrystės;
- Skirtingų šalių bei laikotarpių suvožiamas keptuves bei jų išskirtinius bruožus (Prancūzijos, Ispanijos, Norvegijos, Švedijos, JAV, Meksikos ir kt.);
- Keptuves su išlietais receptais, leidusias šeimininkėms gaminti be receptų knygų;
- „Bado blynų“ keptuves – liudijančias vargingų, bet išradingų laikų kulinariją;
- Nepamiršime ir suvožiamų kepimo formų, kuriose iškeptus, cukrumi glazūruotus kepinius šeimininkės išdidžiai dėdavo stalo viduryje;
- Kepimo ir šokolado liejimo formeles, reikalaujančias kruopščių šeimininkės rankų bei didelės kantrybės;
- Taip pat kiekvienoje didesnėje mugėje sutinkamų ledinukų liejimo formas.
Sužinosite:
- Kodėl suvožiamos kaltinės keptuvės vadinamos „žirklinėmis“;
- Kokie yra pagrindiniai skirtumai tarp lietuviškų ir vokiškų receptų ir ar tikrai į senąją blynų tešlą būdavo pilamas alus?
- Apie skirtingas keptuvių puošimo subtilybes;
- Kuo išsiskiria Lietuvoje gamintos keptuvės;
- Kaip kito keptuvių dizainas, dydžiai, svoriai bei paskirtis skirtinguose kraštuose.
Tai ne tik pažintis su virtuvės istorija, bet ir kelionė į vaikystę, prisiminimus, kvapus ir skonius. Paroda sužavės tiek kolekcionavimo entuziastus, tiek istorijos mylėtojus, kulinarijos gerbėjus bei visus, kurie vertina rankų darbo grožį ir tradicijas. Laukiame Jūsų su šeima, draugais ar svečiais – kviečiame atrasti keptuvių pasaulio grožį ir paslaptis!
Dalintis nuoroda el. paštu