Dzūkų džiaugsmas - tradicinės bulvinės bandos!

Dzūkijos kraštas puikiai žinomas, dėl grybų ir uogų įvairovės slypinčios tankiuose mūsų krašto miškuose. Tačiau, tai kas daugelį metų labiausiai puošdavo kiekvienos kaimiškos trobos stalą, tai tikros, tradiciniame pečiuje keptos bulvinės bandos. Iškart perspėjame - ne, tai ne paprastas, visiems gerai žinomas, bulvinis plokštainis. Dzūkiškos bandos yra kepamos ant džiovinto kopūsto lapo ir patiekiamos su kaimiška kiaušiniene, troškina paukštiena ar net mūsų krašte pamėgtu daryciniu (varškės ir grietinėlės padažu). 

Šiais laikais daugumai kraštiečių likę tik gardūs prisiminimai kaip kaime ragaudavo šio patiekalo ir kaip sakydavo, kad krosnyje keptas maistas, buvo pats gardžiausias. Na, laikai keičiasi, bet tradicijos išlieka. Su dideliu džiaugsmu, skaitytojams pateikiame informaciją apie vietas, kuriose galima užsisakyti ir paskanauti tikrų, krosnyje keptų, dzūkiškų bandų.

 

Restoranas „Dzūkijos Dvaras“

Tarzanijos g. 1, Radžiūnų k., Alytaus sen., Alytaus r., 
tel. +370 647 77 506,
[email protected], www.dzukijosdvaras.lt

Alytaus  rajone, Radžiūnų kaime, gamtos apsuptyje, netoli Nemuno stovi puošnus „Dzūkijos dvaras“, garsėjantis dzūkiškomis bulvinėmis bandomis, kurios čia kepamos kiekvieną šeštadienį.  Jos patiekiamos su troškinta kalakutiena, grietine, spirgučiais arba Alytaus krašte pamėgtu daryciniu (varškės ir grietinėlės padažu). Norint paskanauti šio patiekalo – kiekvieną savaitę iki penktadienio 12 val. reikia pateikti užsakymą „Dzūkijos dvarui“. Šeštadienį sutartu, jums patogiu,  laiku galėsite pasiimti paruoštą išsinešti  maistą.

Nukeliavę į „Dzūkijos dvarą“  turėsite puikią galimybę pasigrožėti greta dvaro naujai įkurtu sodu. Čia visus džiugina fontanas, medinės skulptūros, vaizduojančios tradicinį dzūkų gyvenimą, takeliai ir suoleliai poilsiui.  Jei nepatingėsite – galėsite keliuku nusileisti pasigrožėti Nemunu. 
Sušvelninus karantino ribojimams „Dzūkijos dvaras“ pakvies ne tik paragauti cikrų dzūkiškų bandų, bet ir išmokti jas gaminti pačiam. Edukacinė programa vedama ne mažesnėms nei 10 žmonių grupėms.
 

Dzūkiškos bulvinės bandos. Dzūkijos dvaro nuotr.
Dzūkiškos bulvinės bandos. Dzūkijos dvaro nuotr.
Dzūkiškos bulvinės bandos. Dzūkijos dvaro nuotr.

 

 

 

 

 

„Gintaro užeiga“

Vilties g. 7, Tolkūnų k., Miroslavo sen., Alytaus r., 
tel. +370 615 73 006 
www.facebook.com/gintaro.uzeiga

Keliaujant link  Miroslavo, kuris XVII – XVIII a. garsėjo marijonų vienuolynu, ir vos keliais kilometrais nuo jo nutolusiu legendomis apipintu Olakalniu, sunku nepastebėti  įspūdingo dydžio pastato. Jį puošia užrašas „Gintaro užeiga“. Šioje užeigoje duonkepėje krosnyje kepamos dzūkiškos bulvinės bandos. Prie bandų jums gali pasiūlyti troškintos vištienos, spirgučių ar darycinio (varškės ir grietinėlės padažo) ar kaimiškai keptą kiaušinienę. Užsisakyti reikia iš anksto. Ne mažiau kaip 8 porcijas. Maistas tiekiamas tik išsinešimui.

Dzūkiška banda. Gintaro užeigos nuotr.
Dzūkiška banda. Gintaro užeigos nuotr.

 

 

 

 

 

 

„Dzūkų alaus restoranas“

Vilniaus g. 35, Alytus, 
tel. +370 601 90 888, 
www.dzukuainiai.lt 

„Dzūkų alaus restoranas“ žymus ne tik savo moderniu bravoru, kuriame pagal originalią receptūrą verdamas alus, tačiau ir čia gaminamu maistu. Visas maistas ruošiamas ant tikros ugnies, o malkinėje krosnyje kepamos dzūkiškos bulvinės bandos.  Prie jų pagal užsakovo norus pateikiamas padažas su baravykais, šonine, grietinės ir spirgučių padažas, lašišos ir varškės padažas. Norint užsakyti didesnį bulvinių bandų kiekį vaišių staliui – reikia tą padaryti iš anksto, bet jau prieš dieną, o geriau ir ankščiau. Jei bulvinėmis bandomis norite pasimėgauti nedidelėje kompanijoje ir pakaks kelių porcijų – užsakymą reikėtų pateikti bent jau prieš 40 minučių. 

Pasibaigus karantinui – būtinai aplankykite šį restoraną. Jis įsikūręs ne vieną šimtmetį skaičiuojančiame pastate. Restorano sienas puošia įspūdintos sieninės freskos. Čia verdamas alus pagal unikalius, vietinio aludario sukurtus receptus. Galėsite pamatyti ir patį bravorą, užsisakyti degustaciją. Restorano meniu nenuvils net pačių išrankiausių – kiekvienas suras sau mielą patiekalą.

Dzūkiškos bulvinės bandos Dzūkų alaus restoranas, Dzūkų alaus restorano nuotr.
Dzūkiškos bulvinės bandos Dzūkų alaus restoranas, Dzūkų alaus restorano nuotr.


 

 

 

 

 

 

Punios panemunės dzūko pirkia

Kauno g. 3, Punia, Alytaus r., 
tel. +370 611 45 791, 
www.alytusinfo.lt/edukacijos/edukaciniai-mokymai-punios-panemunes-dzuko-pirkioje 

Punios panemunės dzūko pirkios nuotr.

Punioje, Panemunės dzūko pirkioje, bulvinės dzūkiškos bados kepamos duonkepėje krosnyje ant džiovintų kopūsto lapų.  Pateikiamos su kaimišku daryciniu (varškės ir grietinėlės padažu). Pirkios šeimininkė visus patiekalams gaminti produktus renkasi iš vietinių ūkininkų. O varškę gamina pati.  Šiuo metu šį tik Dzūkijai būdingą patiekalą Punioje reikia užsisakyti mažiausiai prieš 3 dienas ir ne mažiau 10 porcijų. Sutartu metu galėsite atvykti pasiimti  – maistas kol kas tiekiamas tik išsinešimui. 

Po pandemijos Panemunės dzūko pirkioje laukiamos grupės. Čia atkurtoje XIX  a. pab. dzūkų gyvenimo aplinkoje, jūsų lauks autentiškas dzūkiškų bulvinių bandų, razavų blynų, grikinės babkos kepimas bei advento ir gavėnios pasninkinių valgių, ir papročių pristatymas. 
Punios dzūkiškos bulvinės bandos yra EDEN projekto „Lietuvos turizmo traukos vietovė 2015. Turizmas ir vietinė gastronomija“ nugalėtojų dešimtuke. 

Pivašiūnų amatų centras

Trakų g. 33, Pivašiūnai, Alytaus r.,
 tel. +370 692 11 229, 
[email protected]
www.alytusinfo.lt/edukacijos/pivasiunu-amatu-centro-edukacijos 

Pivašiūnai visoje Lietuvoje garsūs Žolinės atlaidais ir stebuklingu Švč. Mergelės Marijos paveikslu, kuris savo amžiumi ir gydomąja galia prilygsta Aušros Vartų Madonai. Šalia bažnyčios pagrindinių vartų yra Vasario 16-osios signataro Alfonso Petrulio paminklas. Prie Pivašiūnų  išdidžiai dunkso piliakalnis, o greta tyvuliuoja Ilgio ežeras. Čia įrengta poilsio zona su pavėsinėmis, sporto aikštele ir vieta maudynėmis. Dar Pivašiūnai garsėja amatų centru, kuriame duonkepėje krosnyje kepamos gardžios dzūkiškos bulvinės bandos. Kaip įprasta Alytaus krašte, jos pateikiamos su grietine, spirgučiais arba dzūkišku daryciniu (varškės ir grietinėlės padažu). Šiuo metu bandų galima užsisakyti tik iš anksto ir  išsinešimui: mažiausias kiekis – 10 porcijų. 

Kai baigsis karantinas – Pivašiūnų amatų centras visų lauks edukacinėse programose. Jų metu išmoksite kepti dzūkiškas bulvines bandas, ruginę duoną, grikinę babką, naminius kūčiukus ir senoviniu būdu sumušti sviestą. Taip pat galėsite susipažinti su medžio drožybos paslaptimis, pramoksite puodžiaus amato, velti veltinius, pinti įvairius dirbinius iš vytelių arba dzūkiškus kašikus (pintines), lieti žvakes ir megzti raštuotas vilnones kojines ir pirštines.  

Pivašiūnu amatų centro bandos su daryciniu. Jurgitos Bubnienės nuotr.


 

Atsiliepimai

Komentuoti